[ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ]

- Τεχνική διδασκαλίας & Διδάσκοντες -


ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΜΑΣ

    Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προσεγγιστεί το σκάκι κατά την εκμάθησή του - ειδικά στις μικρές ηλικίες - είναι κάτι στο οποίο οφείλει ο δάσκαλος να δώσει τεράστια έμφαση προσαρμόζοντας τον τρόπο της προσέγγισης του αντικειμένου (σκάκι) ανάλογα με το υποκείμενο (μαθητής-παίκτης).

    Στις ακαδημίες μας η δομή των μαθημάτων και του τρόπου εμπέδωσης του σκακιού στους παίκτες, είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε ο μαθητής να μπορεί να εμβαθύνει στην ουσία του παιχνιδιού κατανοώντας τις απαραίτητες και θεμελιώδεις έννοιες της τακτικής, της αρχής της μέσης και του τέλους του παιχνιδιού καθώς και της ίδιας της φύσης και του ρόλου που επιτελούν τα κομμάτια μόνα τους και συνδυαστικά.

    Οι ...τακτικές με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ένα τέτοιο επίπεδο εμβάθυνσης περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η ανάλυση των αγώνων μεταξύ των παικτών, η έμφαση στο λάθος και η κατανόηση της αιτίας του λάθους, η μελέτη διάσημων παρτίδων παγκοσμίων πρωταθλημάτων, η εκπαίδευση του παίκτη στο να μπορεί να "βλέπει" σε ένα βάθος κινήσεων καθώς επίσης και η "διείσδυση" στην ουσία της πιονοδομής και των διαφορετικών μορφών της ειδικά στο endgame. Μέσα από την εξάσκηση, τα blindfold παιχνίδια μεταξύ των παικτών αλλά και την ειδικά επιλεγμένη βιβλιογραφία ο παίκτης οδηγείται αναπόφευκτα στην κατάκτηση και βαθύτερη κατανόηση του παιχνιδιού, η οποία με την σειρά της επιφέρει νομοτελειακά τις επιτυχίες είτε ατομικές είτε ομαδικές στο άθλημα.

    Παρ'όλα αυτά, η πολλή μεγαλύτερη επιτυχία της κατανόησης του σκακιού δεν είναι ασφαλώς οι διακρίσεις ή/και τα μετάλλια. Είναι η επιτυχία του να μάθει κάποιος να σκέφτεται. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο θα λέγαμε... Και είναι το σκάκι μία από τις καλύτερες αν όχι η αποτελεσματικότερη προπαρασκευαστική μέθοδος του να σκέπτεται και να πράτει κάποιος αποτελεσματικά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Με άλλα λόγια, είναι τα οφέλη της ζωής τα σημαντικότερα από όλα όσα μπορεί να προσφέρει το σκάκι - ένα μικρό σκαρίφημα της ζωής θα λέγαμε. Ή αν θέλετε - όπως το είπε ο Φίσερ: Το σκάκι είναι η ζωή! Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την ομοιότητα των δύο αυτών πλαισίων.